Over Shi Sun.


Tang Soo Do school Shi Sun is in 1992 opgericht door Master Paul Pander en de eerste training was op 6 februari van dat jaar, de naam en het embleem zijn ook door hem bedacht.


Per augustus 2014 is Shi Sun over genomen door Master Ronald Pander, een oomzegger van Master Paul Pander. Deze heeft na vele jaren training en toewijding het stokje over gegeven aan de nieuwe generatie.

Master Ronald Pander is in het dagelijks leven docent Lichamelijke Opvoeding en heeft naast een 1e graads lesbevoegdheid ook diploma's EHBO en Rots en Water.

Sinds 2018 heeft Shi Sun een geheel eigen trainingslocatie aan de Oosterparkweg 21 in Harlingen. Door het hebben van een eigen locatie zijn er tal van mogelijkheden ontstaan voor het geven van trainingen, seminars, het houden van examens en andere activiteiten.


Shi Sun betekent concentratie met de ogen (het in de gaten houden van je tegenstander) vandaar dat je in het oog van het embleem van Shi Sun de tegenstander ziet.

Letterlijk vertaald is Shi "kijken" en Sun "lijn". Daarom betekent Shi Sun dus letterlijk gezichtslijn.

Dat is heel belangrijk, want vaak kun je de gedachten of bedoelingen van je tegenstander aflezen uit zijn ogen.

Bij het sparren is het van groot belang je ogen gericht te houden op de ogen van je tegenstander, niet op een ander deel van zijn lichaam. Door dit te doen zie je niet alleen de ogen, maar ook het hele lichaam van de tegenstander. Hierdoor is het makkelijker hun bedoelingen af te lezen waardoor je beter zult kunnen verdedigen. De intensiteit, timing en zelfs eventuele twijfel zijn af te lezen uit de ogen van de tegenstander.

Daarnaast verberg je zelf je eigen intenties bij het sparren door je ogen nooit te laten afdwalen naar het deel van het lichaam van je tegenstander waar jij je volgende techniek naar toe zal maken.